Explainer

Waarom zijn er steeds minder zzp opdrachten?

Lees alles over de veranderende wetgeving

In de afgelopen jaren hebben veel zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) een toename gezien in het aantal opdrachten en de vrijheid om te werken voor diverse opdrachtgevers. Echter, recente veranderingen in wet- en regelgeving zorgen ervoor dat het aantal zzp opdrachten afneemt. Wat ligt hieraan ten grondslag en hoe kun je als zzp’er inspelen op deze veranderingen? In dit artikel leggen we uit hoe schijnzelfstandigheid en Maatwerkgeverschap hierin een rol spelen.

De impact van schijnzelfstandigheid
Schijnzelfstandigheid is een situatie waarin een zzp’er formeel als zelfstandig ondernemer werkt, maar feitelijk in loondienst is. Dit brengt risico’s met zich mee voor zowel de zzp’er als de opdrachtgever. De Belastingdienst heeft aangekondigd vanaf 2025 strenger te gaan handhaven op de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Hierdoor lopen veel zzp’ers en hun opdrachtgevers risico op boetes en naheffingen. Benieuwd of jij door de Belastingdienst wordt aangemerkt als schijnzelfstandige? Check het met onze checklist.

Waarom zzp opdrachten afnemen

  • Strengere Wetgeving: Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst actief handhaven op schijnzelfstandigheid, wat opdrachtgevers huiverig maakt om zzp’ers in te huren.
  • Onzekerheid bij opdrachtgevers: Veel opdrachtgevers willen het risico op boetes en naheffingen vermijden en kiezen daarom vaker voor veilige alternatieven zoals vaste dienstverbanden of traditionele detachering.
  • Marktverzadiging: Met een groeiend aantal zzp’ers in de markt ontstaat er meer concurrentie, waardoor tarieven onder druk komen te staan en er minder opdrachten beschikbaar zijn.

Wat is Maatwerkgeverschap?
Maatwerkgeverschap is een innovatieve oplossing ontwikkeld door Loyal Interim, speciaal ontworpen om zzp’ers te helpen compliant te blijven met de wet- en regelgeving, zonder hun zelfstandigheid te verliezen. Met maatwerkgeverschap kom je als zzp’er in dienst bij Loyal Interim, maar behoud je de vrijheid en flexibiliteit die je gewend bent.

Hoe werkt Maatwerkgeverschap?
Bij Maatwerkgeverschap wordt de zzp’er in dienst genomen door Loyal Interim, terwijl hij of zij blijft werken voor de huidige opdrachtgevers. Dit model biedt een aantal unieke voordelen:

Compliancy: Je voldoet aan alle wet- en regelgeving, waardoor je geen risico meer loopt op boetes of naheffingen van de Belastingdienst.
Financiële zekerheid: Loyal Interim zorgt voor de afdracht van loonheffingen, sociale lasten en pensioenopbouw, wat zorgt voor een stabiel inkomen.
Flexibiliteit en vrijheid: Je behoudt de vrijheid om zelf te bepalen hoe je je werk uitvoert, terwijl Loyal Interim zorgt voor de administratieve afhandeling.

De veranderende wetgeving vraagt om een slimme en schaalbare oplossing. Maatwerkgeverschap biedt zzp’ers de mogelijkheid om hun werk voort te zetten zonder de risico’s en onzekerheden van schijnzelfstandigheid.

Wil je meer weten over maatwerkgeverschap en hoe Loyal Interim je kan helpen om compliant te blijven en tegelijkertijd je zelfstandigheid te behouden? Vul dan ons contactformulier in en kom in contact met een van onze experts. Samen zorgen we ervoor dat jij zorgeloos kunt blijven ondernemen.

Schrijf je direct inSchrijf je direct in

zzp opdrachten

zzp opdrachten

zzp opdrachten

Maatwerkgeverschap

Meld je vandaag nog aan.