Back-end developer bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Waar menig developer werkt in een omgeving waar onderdelen ontwikkeld en gepubliceerd worden, vervolgens stuk gaan en je er dan van leert en het product beter maakt. Is dit voor complexe vraagstukken van het ministerie van Buitenlandse zaken wel anders. Hier mag niets fout gaan, alles moet tot in detail werken en wordt uitvoerig getest voordat het in gebruik genomen wordt. Pascal van Egmond werkt namens Loyal bij een van de 4 teams die zich bezig houden met het digitaliseren van de visum afhandeling.
Binnen zijn team van 8 mensen werkt Pascal aan het digitaliseren van het proces rondom visum afhandelingen. Een complex vraagstuk met ontzettend veel uitzonderingen en “edge cases”. In deze overheidsorganisaties is de foutmarge ontzettend klein. “Sommige visum dossiers beslaan wel 30 pagina’s, dat allemaal digitaliseren is een enorme klus dat ontzettend veel tijd kost. Elke test levert weer nieuwe bevindingen op voor een van de in totaal 4 teams die hier mee bezig zijn.”
Stakeholder management
Pascal houdt zich met name bezig met de tussenlaag die de teams met elkaar en verschillende ketenpartners verbindt. Zo moet het systeem internationaal met Schengenlanden gekoppeld zijn (een visum voor Nederland is direct ook toegang tot andere Schengenlanden) maar tegelijk ook nationaal verbonden worden met de Vreemdelingendienst en politie. Zo kan het voorkomen dat iemand in Nederland wel een vergunning krijgt, maar vanwege bepaalde grond in Spanje wordt afgewezen. Iemand krijgt dan alsnog een vergunning, maar niet voor Spanje. Zoveel verschillende stakeholders die allemaal hun eigen systemen hebben vergt maatwerk en specialistische kennis.
Over Pascal
Pascal is sinds november 2021 Loyal en werkt op dit moment aan een uitdagende opdracht bij het ministerie van Buitenlandse zaken. Samen met zijn vrouw hebben ze onlangs een huis gekocht. Op dit moment worden de vakantiedagen opgespaard zodat na de sleuteloverdracht alle tijd hebben om het huis naar hun zin te maken. Hij is een echte auto-fanaat en gaat een paar keer per jaar met zijn BMW 1 serie touren. Op de vraag wat zijn droomauto is was niet 1 auto het antwoord. Wel dat hij verschillende auto’s wil, elk met een eigen doel. Lees hieronder het hele interview.
Elk land is anders
Toch moet het systeem straks naadloos werken en het huidige, tragere, systeem gaan vervangen. Een complex project als dit vergt een goede voorbereiding, uitvoerig testen en bestaat het werk van Pascal niet alleen uit bouwen maar gaat er ook een groot gedeelte van de tijd zitten in het beheren en checken van hetgeen dat gebouwd is. Er wordt rekening gehouden met alle mogelijke scenario’s: “Iets simpels als het toevoegen van vingerafdrukken kent al veel regels. Minderjarigen hoeven geen vingerafdruk achter te laten. Daarnaast worden de visumaanvragen bijvoorbeeld ook door diplomaten gebruikt. Door hun onschendbaarheid zijn zij ook weer een uitzondering op de regel en behoeven we van hen geen vingerafdruk. Maar ook een postcode is in sommige landen niet zo vanzelfsprekend als hier in Nederland.”
Vrijheid van Loyal
Het project heeft afgelopen week een grote deadline gehaald in de route naar livegang van de gehele applicatie en is nu klaar voor de eerste testen met gebruikers. Ontzettend fijn en echt een mijlpaal om trots op te zijn. Al blijft Pascal realistisch; “het is een hele grote uitdaging en ik ben nog lang uit uitgeleerd op dit project. Binnen de teams werken we aan hele specifieke vraagstukken maar krijgen we toch de vrijheid om dit zelf uit te werken. Deze vrijheid vind ik belangrijk. Het geeft dezelfde autonomie waardoor ik ook voor Loyal gekozen heb.”