blog

Handhaving wet DBA: Risico's voor opdrachtgevers en zzp'ers – Hoe voorkom je problemen?

Geschreven door Jonne | Oct 2, 2024 11:23:54 AM

Maatwerkgeverschap is de win-win-win oplossing. 

 

Vanaf 2025 zal de handhaving van de Wet DBA strenger worden, wat veel zorgen wekt bij zowel opdrachtgevers als zzp’ers. Waar de wet oorspronkelijk bedoeld was om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, dreigen nu veel partijen de dupe te worden van onduidelijkheden en de juridische en financiële risico’s die de strengere regels met zich meebrengen. Voor zowel werkgevers als zelfstandigen is het daarom van groot belang om te begrijpen wat de implicaties zijn en hoe je je het beste kunt voorbereiden.

Opdrachtgevers: risico’s en complicaties
Voor opdrachtgevers is de Wet DBA geen kleinigheid. Neem bijvoorbeeld de financiële gevolgen: als je zzp’er bij een controle wordt aangemerkt als schijnzelfstandige, kunnen de kosten snel oplopen. Stel dat je €10.000 hebt uitbetaald aan een zzp’er, dan kun je tot wel €17.000 aan naheffingen en boetes riskeren. Dit maakt het essentieel dat je jouw contracten en afspraken waterdicht hebt.

Daarnaast brengt de wet het risico op onderbrekingen in de continuïteit. Veel bedrijven hanteren inmiddels een maximale termijn van twee jaar voor zzp’ers, in de veronderstelling dat dit voldoende is om risico’s te vermijden. Maar zelfs deze voorzorgsmaatregel biedt geen volledige zekerheid. Het laatste wat je wilt is dat essentiële projecten stilvallen door onvoorziene complicaties.

Tot slot dreigt het verlies van je flexibele schil, een kernonderdeel van je bedrijf, doordat zelfstandige professionals niet langer zonder risico kunnen worden ingehuurd. Dit verlies aan expertise en flexibiliteit kan op de lange termijn een flinke impact hebben op de slagkracht van jouw organisatie.

ZZP’ers: wat betekent het voor jou?
Ook voor zzp’ers is de strengere handhaving van de Wet DBA een bron van zorg. Ten eerste kun je geconfronteerd worden met forse financiële consequenties. Fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling kunnen vervallen en met terugwerkende kracht moeten worden terugbetaald. Bovendien loop je het risico op boetes, wat een flinke impact kan hebben op je inkomsten.

Daarnaast zorgt de nieuwe handhaving ervoor dat opdrachtgevers huiverig worden om zzp’ers in te huren. Vanaf 2025 zullen veel opdrachtgevers lopende opdrachten beëindigen om zichzelf in te dekken tegen mogelijke controles van de Belastingdienst. Dit betekent dat je als zzp’er je zekerheid kwijtraakt en mogelijk nieuwe opdrachten misloopt.

De toekomst voor zelfstandige professionals ziet er onzeker uit. Door de aanscherping van de regels zullen veel bedrijven besluiten om minder of geen zzp’ers meer in te huren, waardoor het aanbod aan opdrachten opdroogt. Dit maakt het nog moeilijker om nieuwe werkmogelijkheden te vinden en je bedrijf te laten groeien.

De oplossing
Bij Loyal Interim begrijpen we de uitdagingen waarmee zowel opdrachtgevers als zzp’ers geconfronteerd worden. Ons model zorgt ervoor dat opdrachtgevers compliant blijven met de wetgeving zonder hun flexibiliteit te verliezen. Voor zzp'ers betekent het een vangnet, waarbij ze verzekerd zijn van zekerheid zonder hun zelfstandigheid op te hoeven geven.

Met Maatwerkgeverschap behoud je niet alleen toegang tot de beste zelfstandige professionals, maar voorkom je ook de financiële en juridische valkuilen die de Wet DBA met zich meebrengt. Samen zorgen we ervoor dat jouw organisatie flexibel en toekomstbestendig blijft.